Учени от Университета Ланкастър са разработили метод за борба с фалшифицирането, използвайки комбинация от квантова физика и смартфон технология. Преди това екипът е създал уникален идентификационен номер с атомен мащаб въз основа на установени нередности в 2D материали като графен – тези нередности са невъзможни за клониране, което ги прави по-сигурни от холограмните знаци, използвани днес. Квантовата физика усилва тези нередности и след като те се превърнат в етикети, дава възможност да се създаде "отпечатък" на обектите.

Изследователите вече са разработили приложение за смартфон, което открива 2D маркерите - един вид QR код, базиран на графена - с база данни от производителя. Тогава клиентите ще могат веднага да проверят автентичността на техния продукт. Таговете могат да бъдат поставени на всяка повърхност, което дава възможност на производителите да ги използват.

Това би трябвало да помогне за справяне с фалшифицирането на продукти. Технологията трябва да бъде представена на Royal Society of Science и се очаква на пазара през първата половина на 2018 г.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Най-вероятно хората са виновни за затоплянето на Луната

13 | 18.06.2018