Вчера в Барселона Samsung направи едно от най-безинтересните си събития на Мобилния конгрес в последните години. Или поне така звучеше на пръв поглед. Реално компанията започна събитието си с поредното извинение около батериите на Galaxy Note 7, но веднага след това темата беше сменена на 5G. В случая обаче не говорим за смартфони и таблети с 5G възможности, нито за свързани перални, а за мрежово оборудване. Следващият голям бизнес залог на компанията ще е именно в тази сфера, където ще се конкурира с титани като Ericsson, Nokia и Huawei, които владеят пазара днес.

Истината е, че днес Samsung има много малък пазарен дял в мрежовото оборудване, като големите оператори, с които работи, са корейският SK Telecom, както и американският лидер Verizon. Именно генералният технически директор на Verizon Роджър Гурнани се появи на сцената на пресконференцията на Samsung, за да обясни значението на 5G на публиката. Той каза, че техническите изпитания на новото поколение мобилни мрежи вече се превръщат в потребителски тестове, което е в унисон с плановете на индустрията. Целта за 5G е до 2020 г. да бъде масов стандарт. Днес обаче тестове по темата има в няколко страни по света, а в Европа само във Великобритания.

За 5G мрежи се предвижда да бъдат изхарчени над 300 млрд. долара в следващите десет години.

По време на пресконференцията в Барселона Samsung обяви, че инвестира в 5G, защото вярва в технологията. Тя ще даде високи скорости, позволяващи стрийминг на 4K UHD, самоуправляващи се автомобили, добавена реалност и всичко това буквално моментно. Освен това Samsung предвижда, че 5G ще свързва всички, започвайки следващата революция. Със сигурност силен мотиватор е и потенциалът в тази сфера, като за оборудване за 5G мрежи се предвижда да бъдат изхарчени над 300 млрд. долара в следващите десет години.

В този контекст компанията представи 5G мрежово портфолио, в което влиза не само оборудване за телекомите, но и 5G рутери, които да се използват директно от крайните потребители. С това всъщност Samsung стартира новините на тема 5G, които, по всичко личи, ще са сред по-интересните акценти на Мобилния конгрес в Барселона. В година, в която виждаме поредните смартфони и таблети, ключови са съдържанието, но най-интересен е погледът в бъдещето, което още след миналогодишния конгрес беше ясно, че се крие в 5G технологиите.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от HiComment

Измерения на страстта

26 | 30.05.2018