Разпространението на дронове става толкова широко, че дори Организацията на обединените нации се заинтересува от тяхната регулация.

Международна организация за гражданска авиация под шапката на ООН призова за изготвянето на глобален регистър на дроновете, чиято задача е да обедини на едно място управляемите летателни апарати от цял свят.

Подобен ход ще бъде огромна крачка напред спрямо сегашните ограничени в локален план действия. Все пак, преди това да стане реалност, всяка държава ще трябва да реши дали е съгласна да участва в тази световна инициатива. Базата данни ще бъде достъпна за регулационни органи от различните страни и ще може във всеки момент да се провери на кого принадлежи даден дрон. Друго положително развитие от тази идея е фактът, че ще се въведат глобални стандарти и така ще е по-лесно производителите на дронове да подготвят своите машини.

Тънките въпроси сега са кой ще контролира глобалния регистър. Една възможност е това да е самата Международна организация за гражданска авиация.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от Tech

Флагманът Sony Xperia XZ3 с 2880 х 1440 екран се появи в GFXBench

1 | Преди 11 ч.