Айсберг с размер 2500 квадратни мили (близо 6500 кв.км) ще се откърти и ще се отдели всеки момент от Антарктида. Това съобщава Европейската космическа агенция (ЕSA). Отделянето на въпросния айсберг може да доведе до разрушаване на още големи ледени блокове, които да разрушат постепенно бариерата, пречеща на леда да заплува в океана.

Леденият шелф Ларсън Си, от който скоро ще се отдели айсбергът, е един от главните на Антарктида. Учените го наблюдават изкъсо през последните месеци, след стартирането на голяма пукнатина, която бавно се разпростира, с размер от почти 200 км. Към момента само около 5 км неразпукан лед държат айсберга на мястото му. Отчупването ще се случи скоро и макар че никой не знае кога, знаем, че той тежи около трилион тона и е с дебелина 189 метра.

Айсбергът ще се понесе право към Южна Америка и би могъл дори да стигне до островите Фолкленд. Това ще притесни корабите, преминаващи през пасажа Дрейк. Още по-притеснително, разбира се, е самото отчупване, което най-вероятно е знак за сериозно повишени температури според много учени. Други обаче, като Хелън Амана Фрикър, казват, че това са природни процеси, които не трябва да предизвикват паника. Гигантът-айсберг сам по себе си няма да причини увеличаване на водите на океана; без неговата помощ като бариера обаче други ледени блокове, значително по-малки, ще изпопадат във водата и ще започнат да повишават нейното ниво с течение на времето.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Най-вероятно хората са виновни за затоплянето на Луната

13 | 18.06.2018