Антарктида – това е място, удобно за търсене на паднали метеорити най-вече защото на повърхността на ледения материк всеки камък няма място там. Има само един проблем – въпреки че търсенето на метеорити в Антарктида е удобно и дори това, че там сравнително често падат такива, то откриването им е много трудно. В момента експедиция от Великобритания си е поставила за задача да открие къде изчезват метеоритите след падането им.


Ако групата успее да открие неоткрити досега метеорити от древността, то пред членовете й ще се яви възможност да надникнат в миналото на планетата и да осигурят важни сведения за разгадаване на загадката относно появата на живота на Земята – било ли е това случайност, или животът е донесен от метеоритите?
Пред нас се разкрива възможност за наистина увлекателно научно приключение“, казва ръководителят на експедицията Джефри Евът, математик от университета в Манчестър. „В случай на успех на нашата експедиция това ще помогне на учените да разберат повече за произхода на Слънчевата система.“
Особен интерес за групата представляват железните метеорити, които, въпреки че са се формирали в първите дни от съществуването на Слънчевата система, са доста редки, като много малко от тях са намерени именно в Антарктида. Още през 2012 година Евът е работил с учените, за да докаже, че железните метеорити се срещат много рядко в Антарктида. Например там са открити едва 0.7% от железните метеорити, докато в останалия свят са 5.5 процента.
Събраните досега метеорити показват, че железните са значително малко в тези региони, отколкото в другите части на Земята“, казва Евът. В момента неговата група има хипотеза, която може да обясни изчезването на метеоритите в Антарктида – те топят ледовете, загрявайки се от Слънцето, и затова пропадат надолу, като с времето ледът се затваря отново около тях. През 2019 година ще бъде направена първата тестова експедиция на арктическия остров Шпицберген, след което ще стартира основната, но чак през 2020 година.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Най-вероятно хората са виновни за затоплянето на Луната

13 | 18.06.2018