Изследвайки пещери под ледниците в Антарктида, австралийски учени установиха, че там е достатъчно топло за съществуването на живот. Става дума за обширни пещерни системи около Еребус – действащия вулкан на остров Рос в Антарктида.

Доктор Кардивън Фрейзър от Училището за околната среда и обществото твърди, че проучването на образците от почвата от пещерите е показало интригуващи следи от ДНК на морски водорасли, мъхове и дребни животинки.
В пещерите е много топло, температурата достига до 25 градуса по Целзий. Там спокойно може да се разхождате и по тениска. А там, където ледът е достатъчно тънък, прониква и слънчева светлина“, казва Фрейзър. Голяма част от ДНК в пещерите е сходна на тази на другите растения и животни, открити преди това на различните места в Антарктида, но процесът на идентификация все още не е завършен.
„Резултатите от това изследване може да предоставят доказателства за това, че под ледовете в Антарктида вероятно съществува живот, в това число и неизвестни видове животни и растения.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Най-вероятно хората са виновни за затоплянето на Луната

13 | 18.06.2018