Пренаселването на планетата е ужасен факт, нали? Виждали сте снимки на някои от най-гъстонаселените кътчета на Земята, на чиито кадри се демонстрира истинска „гмеж“ от хора. Стотици хиляди хора, плътно скупчени един до друг, домове и блокове, заемащи площ чак до хоризонта, върволици от автомобили, заседнали с часове на едно място. Това е ефектът от пренаселването и то е само малка част от началото.

Замърсяване, липса на пространство, унищожаване на околната среда, клаустрофобия и социални проблеми. Факторите, причините и последствията от пренаселването са толкова много, че започват да се превръщат в определящи за бъдещето на човечеството.

По традиция държавите с малка територия и сериозно по количество население (като Япония) са свикнали да се задоволяват с малки по размери жилища. Срещащи тези проблеми от години, те са се научили как да разпределят икономично жизненото си пространство, така че то да е удобно и годно за живот. Но на нас, европейците, и особено на американците с тяхната истинска страст за пространство понякога мини домовете може би ни се струват ужасни. Но… невинаги.

Следващите няколко интересни хай-тек предложения за нов дом са малка част от всички предлагани на пазара. Но точно тези са едни от най-добрите, които може да бъдат поръчани още днес (някои са само за Япония!), а цената им, разбира се, също е доста по-миниатюрна в сравнение с по-големите им „събратя“.

Avava

Britespace е къщичка, създадена от американската компания Avava. Тя всъщност е позиционирана в самия „край“ на категорията „мини къщи“, защото е сравнително просторна и удобна, като изобщо не прилича на просто бунгало, кутийка или бетонен гараж, разположен на улицата в квартал „Люлин“. Тя е проектирана и създадена от известни специалисти в областта на строителството и архитектурата така, че е разглобяема и преносима лесно до най-малкия детайл.

Ако я поръчате, само за няколко седмици тя ще бъде натоварена на части в камион, ще бъде докарана, монтирана и обзаведена така, че просто ще се „събуете и влезете“. Компанията създател (Avava) използва най-съвременни екологични хай-тек елементи с нисковъглероден отпечатък (без вредни влияния за околната среда). Освен това цялата й електрическа мрежа и захранване може да бъде конфигурирана така, че да е самостоятелна и да не зависи от електропреносната мрежа (слънчеви батерии и други източници на енергия).

Можете да избирате измежду три различни типа къщички с различни размери, а най-интересното е, че ако случайно в даден момент вашата ви се стори тясна, лесно можете да я развивате и да добавяте към нея още жилищна площ.

http://www.avavasystems.com/PrefabHomes/

Muji Hut

Дело на гениалните японски конструктори от Muji, не е изненада, че тази мини къщурка е истински хит в Страната на изгряващото слънце. „Царете на минимализма“, както наричат компанията, са използвали максимално изчистените си естетически възгледи, за да създадат тази сглобяема мини къща. Покрита отвън с черно кедрово дърво, тя може лесно да се впише във всеки пейзаж.

Приличаща по-скоро на малка хижа, Muji Hut има интериорен дизайн изцяло от дърво, както и плъзгащи се типично в японски стил настрани стъклени врати. Жилищната площ е малко над 9 квадратни метра, което, от една страна, я прави уютна хижа, но според азиатците, свикнали да живеят в малки пространства, тя е напълно годна за обитаване и целогодишно. Стига да има къде да я поставите.

https://www.muji.com/jp/mujihut/en.html

Casa Invisibile

С начална цена 110 000 долара, тази „невидима къща“ печели вниманието поради две причини. Първо – фасадата й е облицована с огледални елементи, което я прави сливаща се до известна степен с околната среда. Второ – размерът й от 49 кв. метра я поставя в горната граница на мини къщите, защото тази площ надхвърля дори някои от стандартните български апартаменти.

Проектирана и създадена от австрийското студио Delugan Meissl, тя също има модулен интериорен дизайн и може да бъде разнообразявана по най-различни начини. Вътрешността й се състои от три стаи, които могат да бъдат максимално пригодени според нуждите на собственика.

Погледнато чисто прагматично, Casa прилича на нещо като товарен контейнер – от онези, натоварвани по транспортните кораби. Но, разбира се, тя е създадена по най-съвременни технологии, от съвременни материали и може за броени дни да бъде поръчана, доставена с камион и пригодена за живот.

http://www.dmaa.at/projekte/detail-page/casa-invisibile.html

Minim House

Още по-евтина (71 000 долара) къщичка, която отвътре изглежда страхотно. И отново – доста по-просторна от японския „мъник“ – тази е с площ от 25 кв.м. Отвън прилича на бунгало или каравана, но отвътре е съвсем функционален мини дом. Само вижте снимката на кухнята – дори моята вкъщи може би е по-малка.

Интересното при Minim House е, че може да бъде поръчана и във вариант със или без колелца – за да бъде местена по-лесно. Освен това персонализацията на този дом е доста сериозна и гъвкава. Можете да я поръчвате с перално отделение, с допълнителни лавици за книги, килер или още прозорци. С цел да предоставя усещане за пространство, най-заемащите елементи от интериора (като леглата например) се сгъват автоматично и се прибират така, че да освободят място дори за екран на вграден проектор за кинофилми. Масата за хранене също се изтегля и прибира.

Отново – за любителите на екологичния начин на живот, тази къща може да се конструира така, че да не е зависима от електропреносната мрежа, а да изработва „сама“ електричеството си.

http://minimhomes.com/

APH80-A

Малко странно име за къща, но… такова е решението на испанската компания Abaton, представяща своето предложение за мини къща. Тя лесно може да се впише във всеки пейзаж, като странното дизайнерско решение при нея е, че отвън умишлено е създадена, имитирайки циментови блокове. Всъщност това са дървени панели, имитиращи цимент по неясни дизайнерски причини.

Хижата има достатъчно пространство, за да осигури на двама души съвсем комфортен живот целогодишно. Може да бъде обзаведена според всеки вкус. А най-интересното е, че въпреки странния си вид тя е спечелила конкурс за архитектурен дизайн още през 2014 година. Всички останали проекти на компанията, които можете да видите на уебсайта им, изглеждат хипер модернистично – като кутийки, бетонни бункери и т.н. 

Бункерът къща може да бъде доставен в рамките на един ден със специален камион, после се поставяна с кран на позицията си и след малко довършителни работи е годна за живот.

http://www.abaton.es/en/projects/271070769/portable-home-aph80

ARK Shelter

„Убежището“ е поредната дървена хижа с хубав екологичен дизайн, която се вписва добре на различни терени. Създадена за маниаци на тема еко живот, тя разчита на дъждовната вода и вятър, за да създава електроенергия и комфортен топъл душ.

Изцяло изработеният от дърво интериор е приятен и уютен, а създателите й дори са разположили вътре нещо като… камина! По-скоро това е печка на дърва, затова е добре да спазвате и указанията за безопасност, защото най-лесното нещо е да я подпалите.

Идеята на създателите (студенти) е да предоставят на стресирания от градските условия на живот собственик малко възможност за допълнителен уют, усамотение и допир до природата. Отново се споменава за „завръщане към корените“, към екологичната връзка на човека с природата, но без да се лишавате от технологичните постижения.

Според създателите тази къщичка е идеална за мечтателите, които искат да наблюдават чистото и пълно със звезди нощно небе, луната, дивите поляни и животните около тях, да се наслаждават на звуците на природата. Подвижността на къщата също не е от малко значение, защото, когато дадено място ви омръзне, просто я товарите на камион и я премествате.

http://ark-shelter.com/en/

Koda

Последният представител от списъка е дело на естонската компания Kodasema. Демонстрационни модели можете да разглеждате в няколко държави, а самата къщичка е една от най-технологично издържаните от всички. Размерът й е точно 30 квадратни метра.

Покривът на Koda е облицован със слънчеви панели, произвеждащи електричество. Вътрешността й е така хитроумно разделена, че може да предостави уют за двама или дори повече хора. Тази мини къща е на два вътрешни етажа! Състои се от голяма дневна стая с кухня и всички удобства, както и втори нисък етаж, където се качвате и лягате на удобната спалня.

Koda разполага с нещо като тераса, с 16 квадратни метра атриум (хол), баня от цели 3.1 квадратни метра и дори… кабинет за работа, ако сте например топ програмист и се нуждаете от усамотение пред компютъра си. Отпред тя е прозрачна и осигурява навлизането на максимално количество светлина.

Пренася се отново с помощта на камион, а за изграждането й са използвани най-съвременни материали и технологии в комбинация с бетонни плочи за по-голяма здравина. Вътрешността й изобилства от дърво и спестяващи пространството сгъваеми елементи.

Имайте предвид, че Koda няма основа и ще трябва да я разположите на сигурно място, но ако случайно то не ви хареса – поръчвате подвижния кран и я премествате само за един ден на нова позиция. Компанията обаче ви задължава това местене да бъде извършено от самата нея или оторизирани партньори, за да се избегне евентуален проблем и отпадане на гаранцията й.

http://www.kodasema.com/

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от HiEnd

Най-вероятно хората са виновни за затоплянето на Луната

13 | 18.06.2018