Програмираните стволови клетки обещават да се справят с всички видове заболявания, но има една уловка. Как да се програмират? Все още е трудно е да се култивира голям брой от тях, както и необходимостта да растат по 2D повърхности не е много практична.

Сега група изследователи са разработили метод за отглеждане на нервни стволови клетки в големи обеми, но без да се „мачкат“. Номерът е да се използват гелове на базата на полимери, които позволяват тези млади клетки да растат в 3D купчини.

Геловете помагат на стволовите клетки да променят своята среда и да останат в контакт едни с други, което е от ключово значение за запазване на stemness - тоест готови за програмиране.

Резултатът е една стволова култура, която заема 16 квадратни инча в пространството в сравнение с 16-те квадратни фута, необходими за конвенционален 2D подход. Един учен може да култивира големи партиди от стволови клетки, без да се налага да използва значителни части от една стая в процеса.

С произвеждането на големи количества невронни стволови клетки учените ще повишат възможността за лечение на травми на гръбначния мозък или лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Живеем ли живота на предците си?

149 | 13.10.2018