Най-добрите филми и тв сериали могат да ви разплачат или развълнуват по друг начин, но неврологичен експеримент доказва, че геймингът е този, който „ангажира“ по-голяма част от сивото ви вещество.

Резултатите от наскоро проведен експеримент показват, че игри като ексклузивното заглавие за PS4 Detroit: Become Human, в която променяте съдбата на героя и сценария като цяло, спомагат за повишаване на съобразителността и най-вече ви правят по-интелигентни.

Резултатите показват, че в сравнение с други видове забавления този гейминг стил подобрява способността за разсъждаване, влияе благоприятно на способността за взимане на решения в напрегнати ситуации и повишава нивата на „добрата химия“ или ендорфините, секретирани в частите на мозъка, свързани с емоциите.

Проведеното проучване си постави за цел да разбере дали любовта ни към историите от екрана, били те от филм или видеоигри, се поражда от ключови неврологични схеми.

“Искахме да разберем дали мозъкът ви реагира по различен начин в моменти, когато гледате пасивно филм или сериал и когато играете и всяко ваше решение може да промени изхода на историята,” споделя Джеймс Рой, технически директор в Brainworks, който проведе изследването.

За целта учените показват на доброволци две еднакви сцени – едната, напрегната сцена със заложници от Detroit: Become Human, дело на талантливото студио Quantic Dream и ексклузивна за PS4, където играещият е този, който определя как ще се развие историята. Другата сцена е взета от популярен криминален сериал.

Тестовете показват как 25 доброволци играят на играта и след това гледат филмовата сцена. В заглавието Detroit: Become Human играещият контролира андроид на име Конър. Той трябва да се опита да спаси малко дете, взето като заложник от друг андроид. Действието се развива в близкото бъдеще на небостъргач в Детройт.

Във втората фаза на експеримента участниците наблюдават сцена, в която преговарящ от ФБР се опитва да усмири престъпник, който е взел за заложници няколко невинни граждани на Пенсилвания.

При провеждане на изследването участниците са свързани с най-новата ЕЕГ техника, чрез която учените следят и отчитат умствената активност.

Експериментът показва значително повишение на алфа- и делта-вълните в мозъка по време на геймплея. Същите се свързват с преценка, концентрация и обработка на информация от емоционални дразнители. Играта успява да ангажира по-голяма част от мозъка в сравнение с пасивното гледане на филма.

Макар да трябва да се тества разнообразен набор от филми, Рой отбелязва, че подобни резултати показват, че активното участие в играта, а не само пасивното наблюдение повишава нивата на ендорфин, увеличава умствената острота и подобрява „способността за взимане на правилни решения“ .

Джоу Хемингс, водещ когнитивно-поведенчески психолог, споделя:

“Интересното е това, че филмите и телевизията, които често са придружени с емоционално изживяване, всъщност не предизвикват мозъка така, както той е стимулиран от интерактивната видеоигра.

“Проведеният тест прави заключение, че трябва да изпитваш чувства към нещо, за да действаш с него разумно и адекватно, какъвто е примерът с Detroit: Become Human. Без наличието на разтърсващи емоции, които да направляват поведението при гледане на филм или тв шоу, липсата на директна стимулация предизвиква пасивни, но не и проактивни реакции.

“Според проучването емоционалното изживяване е това, което променя функционирането на мозъка. Ендорфинът е причина да се чувстваме „в играта“. Историите са от съществено значение за човека. Ние си спомняме и разбираме по-добре нещо, ако то е част от история. Това означава, че ще се забавляваме още повече, когато самите ние сме сценаристи на историята, която се разгръща пред нас.”

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от Play

„Възвишение“ в каталога на HBO GO, българските филми в платформата стават 19

19 | 22.06.2018