Мобилните приложения Instagram и Telegram изглежда са блокирани за потребителите в Иран. Причината за това е, че местното правителство е ограничило достъпа до популярните приложения за споделяне на снимки и на съобщения заради протестите в страната, които продължават вече шести ден. Иранската държавна телевизия обяви, че е властите временно са блокирали достъпа до двете приложения, за да „поддържат мира“. Протестите в страната започнаха на 28 декември и продължиха и след новогодишните празници, като част от управляващите обвиниха социалните мрежи, че допълнително разпалват недоволството.

Точно в навечерието на 1 януари се оказва, че достъпът до някои от най-популярните мобилни приложения за комуникация между протестиращите – Instagram и Telegram – са блокирани. В същото време беше и ограничен достъпът до външни интернет източници в страната. Това става благодарение на контрола на Иран над онлайн трафика в държавата.

Призиви за насилие

Telegram е мобилно чат приложение, което разполага с над 100 млн. месечни потребители и със собствено кодиране. Последното му качество го прави доста трудно за проследяване от властите по света. В същото време Telegram е доста популярно в Иран, като по думите на основателя на услугата Павел Дуров става дума за около 40 млн. месечни и около 25 млн. дневни потребители. Една от причините за високия интерес на иранските потребители към услугата е, че по-трудно се проследява от властите. Управляващите в близкоизточната държава твърдят, че местната опозиция използва платформата за насаждане на омраза и призив за използване на насилие, включително огнестрелни оръжия и запалителни коктейли „Молотов“ срещу органите на реда, което е наложило блокирането на услугата. Дуров потвърждава, че призивите за насилие са против общите правила на Telegram и ако бъдат потвърдени подобни твърдения, компанията ще блокира такива канали. Малко по-късно основателят на приложението публично обявява, че е спрян достъпът до канала @Amadnews. Той допълва, че администраторите на канала са събрали по-голямата част от своите последователи в нов чат в същата услуга, който отговаря на изискванията за „мирен диалог“.

Ответна реакция

Действията на Дуров предизвикаха критика, че Telegram се е поддал на натиска на Техеран. Едуард Сноудън например коментира в Twitter, че подобно решение най-вероятно ще е временно, защото в крайна сметка Дуров напуска своята предишна компания – социалната мрежа Vkontakte, именно заради това, че не се подчиняваше на желанието на руското правителство за по-стриктен контрол на платформата. Американският президент Доналд Тръмп, заклейми прекъсването на интернет комуникациите на протестиращите в Иран.

На основната снимка: Павел Дуров - основател на мобилното приложение Telegram

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

Запознайте се с новия властелин: Samsung Galaxy S10 5G е тук

269 | 20.02.2019
Още от Social

Изключителни фотографии ни разкрива Sony World Photography Awards (СНИМКИ)

15 | 05.02.2019