Магента означава лилаво-червен цвят, познат също като светъл пурпур, анилиново червено или фуксин. В български източници се среща и като маджента. А в Съединените щати милиони потребители го свързват с телекома T-Mobile.

Според неговия собственик Deutsche Telekom това е достатъчно, за да не може друга компания да ползва лого и тематична окраска в същия цвят.

Телекомуникационен гигант Deutsche Telekom се противопоставя на заявката за търговска марка, подадена в Англия от фирма, базирана в Брайтън, наречена dataJAR. Заявката за търговска марка на въпросната фирма използва цвят, който някои биха сметнали за твърде сходен с магента, който адвокатите на Deutsche Telekom казват, че е "основният елемент на нейната идентичност".

Докато Deutsche Telekom има запазени марки, които защитават използването на магента, основателят на DataJAR Джеймс Ридсдейл казва, че неговата търговска марка дори не използва същия розов нюанс, който има Deutsche Telekom. DataJAR, която управлява iPhone телефони за фирми и учебни заведения, има седем служители и казва, че е използвала логото си в продължение на пет години.

Адвокатите на Deutsche Telekom от Hogan Lovells са написали писмо до DataJAR, в което се посочва, че използването на розово в логото "може да доведе до объркване от страна на обществеността", която би могла да мисли, че съществува връзка между двете компании. Deutsche Telekom също така казва, че позволявайки на DataJAR да използва розово-тематична търговска марка, може да отслаби бранда си. Гигантът Deutsche Telekom изпрати писмо до компанията с искане за незабавно спиране на цвета от употреба.

Независимо какво реши да направи, DataJAR ще похарчи много пари за такава малка фирма. Ако промени цветовата си тема, ще трябва да промени своя уеб сайт, визитни картички, консумативи и служебно облекло. Ако компанията реши да се бори, очаква я скъпа съдебна битка.

Маджентата е едно от първите изкуствено създадени анилинови багрила. Синтезирана е през 1860 г. в Германия, а събитието се е случило скоро след битка при италианския град Маджента. Именно от там идва името на багрилото.

Оцени:
Рейтинг: 3
Тагове:
Още от Tech

Galaxy S10 се отказва от скенера на ирис за нещо по-удобно

24 | Преди 13 ч.