Apple ще направи голям скок с iOS 12, давайки на някои външни разработчици пълен достъп до NFC чипа в iPhone, първо представен с iPhone 6.

В материал на The Information се казва, че Apple иска iPhone да бъде използван в много повече безконтактни взаимодействия извън плащанията през Apple Pay, като например да действа като ключ за врата в хотела или като виртуална транзитна карта за по-лесно транспортиране.

Apple започна да работи по път с iOS 11, като добави рамката CoreNFC. Тази рамка позволява на приложенията да използват NFC чипа като произволен скенер на RFID тагове. Тя обаче все още е много ограничена.

Освен че не поддържа достъп за писане, основният недостатък на текущите API за NFC е, че приложението трябва да е на преден план и трябва да представи специален системен модулен лист, за да започне сканирането.

Това очевидно ограничава случаите на използване и удобството на функцията. Това, което описва The Information, е нещо по-сложно, като например когато собственикът на iPhone просто ще докосне телефона си до ключалката на вратата, за да влезе в хотелската си стая.

Така Apple Pay е работила винаги. Не е необходимо специално приложение, iPhone се събужда автоматично, когато се държи близо до безконтактния терминал. The Information казва, че Apple вече се ползва тези характеристики в Apple Park в партньорство с HID Global, която развива системата за сигурност на кампуса. Служителите на Apple вече използват своите iPhone-и, за да получат достъп до сградите на Apple Park.

Някои хотели вече поддържат просто "безконтактно" активиране на iPhone като ключ за врата, като използват Bluetooth протоколи. Новото споразумение може също така да позволи на трети страни да се координират със защитния чип, вграден в iPhone, за да съхранява чувствителна информация. Приемането на такива функции би се увеличило значително, ако NFC чипът в iPhone стана по-широко достъпен.

Тагове: