Нова дигитална измама в App Store позволява на мошеници да използват Touch ID функцията при iPhone и iPad и с помощта на фалшиви iOS приложения за фитнес да крадат пари.

Двете приложения на име Fitness Balance app и Calories Tracker app бяха активни в дигиталната платформа на Apple съвсем доскоро, преди гигантът да ги премахне.

Подобно на истинските си разновидности, те обещават да изчислят вашия пулс, да следят дневния прием на калории или да ви напомнят да пиете повече вода. Но те също използват лукав трик, за да правят измами, свързани със сензора Touch ID. Приканвайки ви да си осигурите персонализирани данни за диетата, като сканирате пръстовия си отпечатък, приложенията ще покажат изскачащ прозорец, показващ плащане от 119,99 долара. При само няколко секунди, за да може да реагира потребителят, измамата може лесно да ви накара по невнимание да предадете пари от свързаните с телефона кредитни или дебитни карти.

Изглежда, че хората в даден момент са съобщили за приложенията на Apple, което вероятно е довело до тяхното премахване, въпреки че самата Apple не е издала официално изявление относно свалянето им. Според WeLiveSecurity приложението Fitness Balance app има среден рейтинг от 4,3 звезди и е получило поне 18 положителни отзиви, които може би са били фалшифицирани.

Независимо от солидния опит на Apple, когато става въпрос за сигурността на App Store, странни приложения са се промъквали през пукнатините и преди. В края на миналата година фалшив порт на Xbox One играта Cuphead се появи, преди да бъде отстранен. И през 2012 г. фалшива версия на Game Boy класиката Pokemon Yellow също за кратко се появи в App Store.

Оцени:
Рейтинг: 3
Тагове:
Най-четени
Всички

Google спира Android поддръжката на Huawei

1059 | Преди 22 ч.
Още от Tech

Galaxy S11 с кодово име "Пикасо". Samsung готви техно шедьовър

0 | Преди 10 ч.