Растителните сандвичи на Beyond Meat и Impossible Burger започнаха да навлизат все повече в американските заведения за бързо хранене, но не бързайте да ги приемате като алтернатива - оказва се, че те са доста по-наблъскани с изкуствени химикали, отколкото уж вредното месо, което са призвани да заменят.

Нова кампания на PR огранизацията Center for Consumer Freedom помести огромни реклами в авторитетните ежедневници New York Post и Wall Street Journal, подчертавайки изкуствените добавки в базираните на растения бургери.

Докато "заклеймяваното" месо съдържа вода, сол и подправки, във фалшивите бургери могат да се открият над 30 химически съставки с не по-малко зловещи наименования, които никак не събуждат апетита.

"Т.нар. растително месо не расте на клона. То се отглежда във фабрики", пише в съобщението.

Самите диетолози също са разделени в мнението си. Някои също така похвалиха фалшивия бургер като добър източник на протеини, тъй като съдържа същите 20 грама (приблизително) от традиционната баничка - да не говорим, че е по-здравословен източник на протеини.

И макар че бургерът наистина е по-преработен от неговия говежди братовчед, всички диетолози се съгласяват, че преработеното не е задължително равно на junk food. Фъстъченото масло, сиренето, киселото мляко и други храни, които обикновено считаме за здравословни, също се обработват.

С други думи, нищо не е толкова просто, колкото изглежда, нали?

Виж още: Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс