Ново изследване показа, че тийнейджърите, които ежедневно използват устройства с дисплеи, спят по-малко и заспиват по-трудно в сравнение с връстниците си, които имат по-кратък досег с технологиите. Проучването включва 10 000 младежи на възраст между 16 и 19 години от Норвегия. Учените са установили директна зависимост между продължителността на използване на дисплеи и проблемите със съня. Причините за това ще бъдат изследвани допълнително в лабораторни условия.

При тийнейджърите, които използват различни джаджи (смартфони, таблети, компютри, конзоли и MP3 плеъри) за повече от пет часа на ден, шансът за по-малко от пет часа сън на нощ е 3.5 пъти по-висок. Тази група е изложена и на 49% по-висок риск от трудност при заспиване. Наблюдаваните негативни ефекти върху съня се проявяват най-силно при използване на компютри и смартфони и значително по-слабо при гледането на дисплеи на таблети и телевизори.

Лошият сън е вреден на всяка една възраст, но може да има особено неприятни последствия за деца и младежи. Недоспиването при тийнейджърите може да бъде причина за лоши резултати в училище, слаб тонус, затлъстяване и бъдещи проблеми с алкохол и наркотици.

Ако и вие страдате от проблеми със съня, вижте някои от нашите съвети тук.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Джипове от бъдещето – 10 концептуални всъдехода с уникален дизайн

21 | 20.05.2018